Składniki odżywcze i ich rola w funkcjonowaniu organizmu.
Zaleca się stosowanie kieliszków szklanych oraz transparentnych, żeby zdołać docenić kolor oraz odcienie wina (nadzwyczaj używa się kieliszków barwionych, by degustować białe wino w Alzacji oraz Nadrenii). Kieliszki te, posiadają rozkoszne zagięcie (nie tak zauważalne jak w kieliszkach do koniaku) oraz górnolotną część dość szeroką. Pozwala to na jak bardzo dobre zachowanie aromatu, obszerny kieliszek zezwala na poprawniejsze spostrzeganie odcieni wina. Najczęściej podaje się dwie trzecie kieliszka i później wino pije się powoli, aby zdołać wychwycić różne aromaty. Znaczącym wyjątkiem w kształcie kieliszków do wina są kieliszki do win musujących, takich jak szampan – wypróbuj więcej na wina. Takie wina pijemy w kieliszkach wydłużonych oraz wąskich. Właśnie dlatego wybitnie ważne jest mieć w domu dobre zestawy kieliszków i dobierać je w ten sposób, aby można było przekształcić pospolite spożywanie wina w niezapomniane doświadczenie. Pomnąc o tym, nasi goście będą usatysfakcjonowani, a my będziemy doskonałymi gospodarzami. Należy zapamiętać jedną prostą regułę, kieliszki o czubku rozległym do win czerwonych oraz długie oraz wąskie kieliszki do win musujących.
1. Sprawdź tutaj
2. Zobacz szczegóły
3. Zajrzyj tutaj
4. Zobacz teraz
Tajemnice ludzkiego mózgu: Jak działają nasze neurony?